lördag 26 oktober 2013

Världsarv i samverkan 63° Nord – världsarvsambassadörer samlades på Lappudden den 23 oktober!


Den 23-24 oktober arrangerades en utbytesresa till Höga Kusten för guider och företagare i det gemensamma världsarvet Höga Kusten-Kvarkens skärgård inom projektet ”Världsarv i samverkan 63° Nord – världsarvsambassadörer”. VIS är Kvarkenrådets Botnia- Atlanticaprojekt som jobbar för att öka kunskapen och förståelsen om det gemensamma världsarvet både inom privat och offentlig sektor.
De finländska och svenska deltagarna började sitt Höga Kusten besök en regnig morgon på Lappudden i Nordingrå under ledning av Milly Lundstedt från Länsstyrelsen. Där stod världsarvskunskap på agendan och företagen AGMA Forntid & Äventyr och High Coast Sea presenterade sig och sina verksamheter i världsavet. Under förmiddagen lättade regnet och deltagarna kunde gå ut och avnjuta en friluftslunch och betrakta de vackra vyerna över Vågsfjärden. Färden fortsatte sedan mot Mannaminne för guidning och sedan vidare ut mot Mjällomslandet för att ta båten ut till Ulvön. På Ulvö hotell bjöds under kvällen på underhållande inslag både av surströmming och vackra toner av dragspel och koskällor. Dagen därpå tog sig gruppen tillbaka till fastlandet och gav sig upp på högre höjder. Konferensen avslutades nämligen med en lifttur upp på Skulebergets dimhöljda topp där det blev lunch i toppstugan och promenad över kalottberget för att beskåda världens högsta strandlinje, 286 meter över nuvarande havsnivå.
Under utbytesträffen föddes många intressanta idéer om gemensamma produkter och events i ett led att, efter att ha varit åtskilda ca 10 000 år, åter sammanföra ”höga och låga kusten” som en naturlig enhet. För- som en deltagare sa under konferensen: ”Vi har ju faktiskt legat under samma täcke”.


/Maria Blomster

Foto Agne Säterberg
AGMA Forntid & Äventyr AB
Destination Höga Kusten
www.destinationhogakusten.com

Inga kommentarer: